Sarbatoarea Junilor are loc in Brasov la data de 1 Mai. Probabil unul din cele mai ample evenimente care se desfasoara aici. Sarbatoarea incepe cu o adunare in Piata Unirii din cartierul Schei al Brasovului (altadata un sat traditional romanesc). Tinerii imbracati in costume populare defileaza calare prin oras, urmati de muzicieni si grupuri de participanti, pana la Pietrele lui Solomon. Unele din costumele junilor sunt vechi de peste 150 de ani iar cel mai migalos lucrat are peste 40.000 de paiete stralucitoare si cantareste aproape 10kg. Sarbatoarea Junilor Brasoveni se desfasura in trecut pe parcursul a 10 zile. Incepea pe 25 Martie, continua in Duminica Floriilor si dura apoi inca opt zile, incepand cu Duminica Pastelui.
Junii Brasoveni reprezinta un complex de obiceiuri care combina practici pre-crestine cu manifestari crestine pentru a reda vechiul mit al mortii si renasterii. Nu se mai stie astazi daca sarbatoarea era la origine un ritual de initiere al tinerilor sau daca marca singura zi a anului in care populatiei romanesti ii era permis sa intre liber in orasul sasesc Kronstadt (Brasov).
Hora de la Pietrele lui Solomon functiona in trecut ca un fel de judecata populara, caci cei care incalcau regulile comunitatii nu erau acceptati in hora, iar daca totusi o faceau, hora se oprea brusc pana cand acestia o paraseau. Multe din semnificatiile initiale ale sarbatorii s-au pierdut odata cu includerea satului Schei in orasul Brasov, dar cu toate acestea, sarbatoarea continua sa fie un eveniment interesant. Un obicei care a ramas neschimbat este aruncarea buzduganului, o proba a puterii si a virilitatii
Mai