Festivalul clatitelor

Festivalul Clatitelor Evenimente si Turism Brasov Feb

Festivalul clatitelor

Are loc in ultimul week-end inainte de intrarea in post, dupa calendarul evanghelic, in comuna Prejmer, in centrul comunei.
Faschingul este o sarbatoare populara ce marcheaza trecerea de la iarna la primavara. Tinerii pleca prin sat, costumati in mire si mireasa, preot, tigani si tiganci, sperietori, mergand in fruntea carutei in care se afla soba pe care se pregatesc clatite. Cu aceasta ocazie, intregul sat este invitat la balul mascat, care se organizeaza in aceeasi seara.
Oamenii asteapta pe la portile caselor sosirea caravanei. Baietii costumati pregatesc clatite, pe care le impart apoi oamenilor intalniti pe drum. Clatita are, astfel, rolul unei invitatii la balul mascat din aceeasi seara. Mascatii se opresc pe la casele din Prejmer, incingand o hora pe cinste, in care ii antreneaza si pe sateni. Pe drum, fetele neatente sunt furate si "adunate" intr-o caruta, putand fi rascumparate cu tot felul de produse. Tinerii nu se sfiesc sa faca demonstratii de indemanare. La balul mascat se danseaza, sunt concursuri, se servesc mancaruri sasesti, precum si… clatite